Sałatka z wędzonego kurczaka z dodatkiem delikatnego czosnkowego sosu zyskuje zaskakujący smak dzięki dodatkowi gotowanych pieczarek.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami
- 2 udka wędzonek kurczaka (po obraniu ok. 40 dag mięsa)
- 50 dag pieczarek
- puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- majonez oraz jogurt (1:1)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Zagotowujemy wodę z solą i sokiem z ½ cytryny. Pieczarki (najlepiej jak najmniejszej wielkości), oczyszczamy i całe wrzucamy na wrzątek, gotujemy ok. 10 minut, studzimy a następnie kroimy na ćwiartki. Udka kurczaka obieramy ze skóry, oddzielamy mięso, kroimy w niezbyt małą kostkę. Jajka gotujemy na twardo a następnie kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos dodajemy do pozostałych składników sałatki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz