23 listopada 2011

Surówka z kapusty włoskiej



Surówka z kapusty włoskiej

  • ¼ główki kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 kiszony ogórek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, cukier

Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, wycinamy głąb, cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy aż zmięknie. Cebule drobno siekamy. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki i mieszamy. Przygotowujemy sos: oliwę łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, przyprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy surówkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz