05 października 2011

Sernik warstwowy

Troszkę inna wersja sernika, ale równie pyszna :-) Wersja dla tych co boją  się piec serniki - sernik gotowany (ale ciut pieczenia jednak jest - trzeba upiec placki :-) )  Ciasto bardzo smaczne i delikatne. Jedna uwaga - najlepiej przygotować dzień wcześniej



Sernik warstwowy

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dkg masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Cukier waniliowy

Masa serowa:
  • 1 kg tłustego białego sera
  • 15 dkg masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:
  • Dżem morelowy
  • Ciemna czekolada

Ciasto:  Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy masło i wszystko razem dokładnie siekamy. Jajka, miód i kwaśną śmietanę dokładnie ze sobą łączymy, po czym razem z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto (ciasto wyszło trochę rzadkie ale nie dosypywałam mąki).  Dzielimy je na trzy części, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Ciastem wylepiamy trzy takiej samej wielkości foremki i pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 180C. zaraz po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmujemy placki z foremki.
Masa: Ser, masło i oba rodzaje cukru umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Gdy masa uzyska gładką konsystencję dodajemy roztrzepane jajka i podgrzewamy do momentu aż masa będzie bardzo gorąca, wlewamy wtedy do niej budyń rozprowadzony w mleku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy ze skórką pomarańczową.
Wystudzone placki smarujemy dżemem morelowym i przekładamy gorącą masą. Wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz