Sernik warstwowy
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 25 dkg masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1 kg tłustego białego sera
- 15 dkg masła
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki cukru
- Cukier waniliowy
- 1 duży budyń waniliowy
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- Dżem morelowy
- Ciemna czekolada
Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy masło i wszystko razem dokładnie siekamy. Jajka, miód i kwaśną śmietanę dokładnie ze sobą łączymy, po czym razem z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto (ciasto wyszło trochę rzadkie ale nie dosypywałam mąki). Dzielimy je na trzy części, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Ciastem wylepiamy trzy takiej samej wielkości foremki i pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 180C. zaraz po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmujemy placki z foremki.
Masa: Ser, masło i oba rodzaje cukru umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Gdy masa uzyska gładką konsystencję dodajemy roztrzepane jajka i podgrzewamy do momentu aż masa będzie bardzo gorąca, wlewamy wtedy do niej budyń rozprowadzony w mleku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy ze skórką pomarańczową.
Wystudzone placki smarujemy dżemem morelowym i przekładamy gorącą masą. Wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz