Nieskomplikowana i bardzo szybka w przygotowaniu, a kolory zdecydowanie poprawią nastrój w pochmurny dzień :)
Sałatka brokułowa
Składniki
- 1 brokuł
- 4 jajka
- 1 duży pomidor
- pół puszki kukurydzy
Sos:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- po pół pęczka pietruszki i szczypiorku
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki (można pokroić w dużą kostkę). Pomidora sparzamy, zdejmujemy z niego skórkę i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody (do wody oprócz soli dodajemy również szczyptę cukru) i gotujemy ok. 3-4 minut – ma być al dente.
Przygotowujemy sos: mieszamy majonez i kwaśną śmietanę, dodajemy drobno posiekane zioła, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i odstawiamy na około pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz