Soczyste, słodkie gruszki, pełne pysznego nadzienia w kruchym ubranku :-) Czegóż chcieć więcej na deser w nadchodzącej jesieni…
Gruszki w „ubrankach”
Ciasto:
· 2 szkl mąki pszennej
· paczka margaryny
· 5 żółtek
· szczypta soli
· ½ szkl cukru pudru
Nadzienie:
· 6 gruszek
· łyżka wódki
· 3 łyżki rodzynek
· 2 łyżki miodu
· 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
· białko
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto.
Na deser wybieramy gruszki średnie i najlepiej podobnej wielkości, tak by równo się piekły oraz niezbyt twarde i soczyste. Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż zostawiając ogonek, ostrożnie wydrążamy gniazda nasienne. Orzechy do farszu lekko rumienimy. Rodzynki sparzamy, zalewamy wódką, mieszamy z posiekanymi orzechami i miodem. Odstawiamy na chwilę. Połówki gruszek napełniamy nadzieniem i składamy. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kwadraty ok. 15x15 cm (czy też większe lub mniejsze – w zależności jak duże mamy gruszki). Gruszki owijamy dokładnie ciastem – tak aby ogonek wystawał (nadmiar ciasta odcinamy), brzegi dokładnie sklejamy. Ciasto nakłuwamy. Białko lekko ubijamy i smarujemy nim gruszki. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem od pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 C ok. 25 minut – do złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz