Niby zwykły placek drożdżowy z bakaliami na podwieczorek , ale efekt jest niesamowity, gdyż ciasto drożdżowe nadaje tym rulonikom kształt ładnych pąków róż.
Drożdżowe róże
Składniki na 26 sztuk
4 szklanki mąki pszennej
3 dkg drożdży
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
10 dkg masła
Na nadzienie:
20 dkg orzechów laskowych
20 dkg rodzynek
cukier waniliowy
3 łyżki miodu (można zastąpić cukrem)
1 jajko
Konfitura morelowa
Z drożdży przygotowujemy rozczyn. Masło stapiamy i studzimy. Do przesianej mąki oddajemy drożdże, masło, cukier, sól i jajka, wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie kleiste, podsypujemy mąką. Formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rodzynki moczymy w wodzie około 15 minut. Osączamy, mieszamy z posiekanymi drobno orzechami, cukrem waniliowym, miodem oraz jajkiem.
Ciasto wałkujemy, kroimy w pasy jednakowej szerokości około 4-5 cm. Każdy pas smarujemy przygotowanym nadzieniem. Zwijamy ślimaki. Układamy w formie jeden obok drugiego i odstawiamy na jakieś 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Układając ciastka w formie należy jednak zachować miedzy nimi trochę odstępu ponieważ podczas pieczenia ciasto urośnie. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 C. Gorący placek smarujemy przetartą konfitura morelową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz