Kupiłam więcej arbuza aby przygotować dżem z nim, część z niego jednak została i tylko jakoś nikt nie chciał za bardzo go zjeść. Należało wiec skorzystać z wyobraźni i wymyślić jakieś ciasto z nim :) Powstało ciasto nie za słodkie i ciekawe w smaku :)
Ciasto arbuzowo-śmietanowe
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 6 dag mąki pszennej
- 16 dag cukru
- cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek zimnej wody
Masa I
- 2 kg arbuza (waga po obraniu)
- 1 galaretka o smaku arbuza
- 2 łyżki żelatyny
MasaII
- 2 śmietany kremówki
- 2 serki waniliowe
- 2 łyżki żelatyny
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z wodą na pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż uzyskamy gęstą lśniącą pianę. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po 1 żółtku. Na koniec oddajemy wymieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C ok. 25 minut
Masa I: Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy aby napęczniała, następnie rozpuszczamy ją. Arbuza oczyszczamy z pestek i skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Odlewamy z owoców powstały sok (można wykorzystać go do zalania żelatyny oraz do nasączenia biszkoptu) , a owoce przekładamy do garnuszka i zagotowujemy. Do gotującej się masy wsypujemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz dokładnie mieszamy – masy już ponownie nie gotujemy. Odstawiamy do momentu aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt.
Masa II: Śmietany kremówki ubijamy, pod koniec dodając serki waniliowe i rozpuszczoną żelatynę (jak ktos lubi słodszą masę może dodać trochę cukru pudru). Masę wykładamy na masę owocową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz