07 września 2011

Chrupiące koszyczki z szynki z jajkiem


Formę do muffinek można wykorzystać też w innym celu niż tylko ten, do którego jest przeznaczona :) zawsze można jeszcze w niej zrobić bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu  i fajnie wyglądające jajka z pieczarkami w szynce.  Taka bardziej wyszukana kolacja albo niespotykany poczęstunek dla gości :) 




Chrupiące koszyczki z szynki z jajkiem

składniki na 4 koszyczki:
  • 4 plasterki szynki/bekonu/boczku
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki startego sera żółtego (opcjonalnie)
  • ok. 15 dag pieczarek
  • sól i pieprz do smaku


Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do formy na muffinki wkładamy papierowe foremki.   W każdej foremce układamy plaster szynki, tak, by tworzył rodzaj miseczki.  Do nich nakładamy po łyżce usmażonych pieczarek oraz wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy.  Możemy posypać dodatkowo startym żółtym serem. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni, pieczemy w zależności od tego jaką konsystencje jajka lubimy. Lekko ścięte są juz po ok. 10 minutach. Wyjmujemy upieczone jajka z foremek i podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz