Jutro Tłusty Czwartek więc tradycji pączkowej musi stać się zadość :) Tym razem miniaturowe pączki ze suszoną śliwką.
Łezki ze śliwkami
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdże
- szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 5 dag cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 25 dag suszonych śliwek
- kieliszek rumu lub spirytusu
- olej do smażenia
Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z 1/3 szklanki letniego mleka i łyżką mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać je do pozostałej mąki razem z pozostałym cukrem, letnim masłem, żółtkami, szczyptą soli i alkoholem. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Nabierać łyżką małe porcje ciasta, lekko je spłaszczyć. Na każdej ułożyć śliwkę i owinąć ją dokładnie ciastem. Smażyć na złoto w gorącym oleju. Wyjąć z tłuszczu, odsączyć na bibule i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
pyszna jest ta słodka tradycja..:-)
OdpowiedzUsuń