Uwielbiam knedle, ale tym razem postanowiłam zrobić je inne, nie jak w tradycyjnych przepisach z ciasta ziemniaczanego. Interesujacy przepis znalazłam na blogu Taste of Passion. Niestety nie miałam w domu marcepana, więc pozostało mi zastąpić tak pysznie zapowiadające się nadzienie moreli wyłącznie cukrem. Pomimo tej zamiany knedle wyszły przepyszne :)
Knedle z morelami
Składniki na 12 knedli
ciasto:
- 3 jajka
- 120 g masła
- 150 g kaszy manny
- 150 g mąki pszennej
- 500 g twarogu (20% tłuszczu)
- ziarenka wanilii
- szczypta soli
nadzienie:
- 12 świeżych moreli, małe-średnie
- cukier
panierka:
- 150 g masła
- 60 g drobnego cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 300 g bułki tartej
- cynamon do smaku
cukier puder do podania
Przygotowanie ciasta: zaczynamy od miksowania masła na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka, później kaszę mannę, wanilię, szczyptę soli i białka. Nie przerywając, dodajemy mąkę i twaróg i miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Następnie, można uformować rulon i zawinąć w folię, lub (co jest łatwiejsze) przykryć miskę folią i wstawić na min. godzinę do lodówki. Ciasto jest dosyć lepkie.
Przygotować morele w międzyczasie. Umyć, osuszyć, wyjąć pestkę - nacinając tylko trochę każdy owoc, nie przekrawając na pół. W miejsce pestki wsypałam łyżeczkę cukru.
Ciasto podzielić na 12 części i w każdy kawałek włożyć przygotowaną morelę, formując gładką kulkę, zwracając uwagę aby cały owoc był szczelnie zapakowany - moczenie rąk w zimnej wodzie ułatwia lepienie.
Zagotować wodę ze szczyptą soli, łyżką cukru i wódką morelową, zmniejszyć ogień i gotować knedle ok. 20 min, na bardzo!! małym ogniu, bez wrzenia!
Przygotować panierkę. Rozgrzać masło i wsypać bułkę tartą, zrumienić delikatnie, dodać cukier i cynamon.
Ugotowane knedle obtaczać w panierce i podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Ugotowane knedle obtaczać w panierce i podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz