Miało być ciasto na niedzielę, z założenia proste i szybkie w wykonaniu, no i najważniejsze wszystkie składniki miały być w domu – (jakoś niespecjalnie chciało mi się iść w tą pogodę na zakupy) - a jeśli przy tym wyszłoby jedyne w swoim rodzaju to super. Założenia udało się zrealizować tylko częściowo :) ale okazuje się, że czasami warto nie trzymać się założonych planów do końca, bo to się opłaca :) Ciasto pochodzi z dwumiesięcznika „Ciasta na stół” 6/2008. Jest trochę pracochłonne (dla niewtajemniczonych w pieczeniu powiedziałabym że nawet bardzo) i wymaga poświęcenia na niego trochę czasu, ale wynagradza ciekawym wyglądem no i oczywiście smakiem :)
Ciasto z niespodzianką
Ciasto:
- 7 żółtek
- 30 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 50 dag mąki
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- trochę śmietany do rozrobienia drożdży
Masa makowa:
- 25 dag maku*
- 15 dag margaryny
- 15 dag cukru**
- całe jajko
- 3 białka
- olejek migdałowy
- 2 łyżki tartej bułki
Piana:
- 7 białek
- szklanka cukru***
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kisiele w kolorze czerwonym
- dodatkowo: powidła, wypestkowane wiśnie ze słoika
Polewa:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki śmietanki
Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz drożdże rozmieszane w małej ilości śmietany. Wszystko razem posiekać tak, aby ciasto nie było zbyt twarde. Gdyby zaszła taka potrzeba można dodać trochę śmietany. Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Masa makowa: Mak zaparzyć, a następnie zemleć dwa razy. Dodać roztopioną margarynę, cukier, olejek, bułkę tartą oraz całe jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części
Pierwszą cześć ciasta rozwałkować, przełożyć na przygotowaną blaszkę i posmarować powidłami. Trzy kolejne części ciast również rozwałkować na prostokąty. Następnie każdy prostokąt posmarować masą makową, ułożyć na niej wiśnie i każdy placek zwinąć w rulon. Tak przygotowane trzy rulony ułożyć na cieście w blasze.
Piana: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, proszek do pieczenia oraz kisiele. Tak przygotowaną pianą zalać makowce ułożone na blasze.
Na koniec rozwałkować piątą część ciasta i ułożyć na pianie.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180C.
Polewa: czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miseczki. Dodać masło oraz śmietanę. Miseczkę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Polać przestudzone ciasto.
* użyłam gotowego zmielonego maku
** dałam tylko 10 dag cukru
*** dałam ¾ szklanki cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz