25 grudnia 2012
17 grudnia 2012
Wigilijne pierożki
Jednym z popularnych dań wigilijnych są
pierogi. I choć tak różne, na różny sposób przyrządzane mają jedną, wspólną
tajemnicę – smakują jak żadne inne. U
mnie w ten wyjątkowy wieczór są również pierogi w wersji słodkiej. Przygotowuję
je tylko na Wigilię mimo iż, obiecuję sobie częściej je przyrządzać, by raj dla
podniebienia powtórzyć, ale tak jakoś się dzieje, że robię je dopiero za kolejne
dwanaście miesięcy... bo tylko wtedy smakują wyjątkowo i niepowtarzalnie.
Wigilijne pierożki
Ciasto:
1,5 szkl mąki
1 jajko
0,5 szkl wody
500 g suszonych śliwek kalifornijskich
Śliwki zalać ciepłą wodą i pozostawić na
około 20 minut, po tym czasie dokładnie odsączyć.
Mąkę, jajko oraz szczyptę soli zalać
wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto przestygnie, wyrobić ręką na
elastyczną masę. Ciasto rozwałkować, wykroić małą szklanką krążki. Na środek
każdego nałożyć po śliwce i zlepić brzegi.
Pierogi wrzucać na gotującą się osolona
wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować
3-5 minut
Sos:
20 dag orzechów włoskich
7 dag masła
3-4 łyżki miodu
1-2 łyżki śmietanki lub mleka
Orzechy drobno pokroić. Masło, miód i
śmietankę przełożyć do garnuszka. Masę gotować kilka minut aż nieco zgęstniej.
Dodać drobno pokrojone orzechy. Chwilkę pogotować razem. Jeśli masa jest za
gęsta należy dodać nieco masła lub śmietanki.
Gotowe pierogi polać przygotowanym sosem.
07 grudnia 2012
Sałatka z brokułem i kurczakiem
Pięknie zielona dzięki brokułom. Do tego
chrupiące aromatyczne prażone pestki dyni i niezawodny kurczak. Chyba nikogo
nie zdziwię stwierdzeniem, że sałatka była pyszna :)
Sałatka z brokułem i kurczakiem
pierś z kurczaka
brokuł
½ puszki ananasa
½ puszki kukurydzy
garść pestek dyni
majonez, sól, pieprz
Pierś z kurczaka ugotować, ostudzić i
pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i
gotować 3-4 minuty. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Ananasa i lulu
rydze osączyć. Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przełożyć
do większej miski, dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem
27 listopada 2012
Truskawkowa pianka
Ciasto, które kojarzy się przecudnie z
latem, słońcem, wakacjami … Postanowiłam, że w samym środku zimy przywołam
trochę lata i miłych wspomnień ;) Ciasto jest uniwersalne i powszechnie
lubiane, bo przynajmniej ja nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek.
Truskawkowa pianka
Biszkopt:
4 jajka
8 dag mąki ziemniaczanej
6 dag mąki pszennej
16 dag cukru
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek zimnej wody
Masa truskawkowa:
1 kg truskawek (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
Masa śmietanowa:
400 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy z wodą na pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy i
ubijamy aż uzyskamy gęstą lśniącą pianę. Następnie nie przerywając ubijania
dodajemy kolejno po 1 żółtku. Na koniec oddajemy wymieszane z
proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy
w temperaturze 180 C ok. 20-25 minut
Masa truskawkowa: do galaretki wsypujemy
żelatynę i rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody.
Świeże truskawki płuczemy, odsączamy, czyścimy z szypułek, a następnie
miksujemy. Mrożone truskawki wystarczy tylko rozmrozić (wystarczy lekko,
blender da sobie z nimi radę) i zmiksować. Lekko tężejącą galaretkę łączymy ze
zmiksowanymi truskawkami i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy
do częściowego stężenia. Masę wylewamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy
ciasto do lodówki.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy w ok.
50 ml mleka, studzimy. Śmietanę ubijamy
z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodając płynną żelatynę.
Schłodzone ciasto dekorujemy kleksami ubitej
śmietany.
Uwagi:
jeśli mamy mrożone truskawki, i nasza
zmiksowana masa jest dość chłodna musimy uważać, ponieważ po dodaniu galaretki
bardzo szybko zacznie tężeć
22 listopada 2012
Sałatka z selerem naciowym
Nie wiedziałam, że seler naciowy tak
fajnie komponuje się z innymi składnikami w sałatce. Sałatka jest chrupiąca i wybornie
smakuje. Ma ona lekko słodki smak przez dodanie ananasa, oczywiście jeśli ktoś
lubi jeszcze słodsze sałatki może go dodać więcej ;)
Sałatka z selerem naciowym
filet z kurczaka
4 liście selera naciowego
2 łyżki posiekanego pora
10 dkg żółtego sera
pół puszki ananasa
pół puszki kukurydzy
majonez
sól, pieprz, papryka słodka
2-3 łyżki oleju
Z oleju i przypraw przygotować marynatę. Piersi
z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w kostkę (ok. 1 – 1,5 cm), przełożyć do
marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godz. Następnie
mięso usmażyć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełożyć do
większej miski, ostudzić. Seler, ser i ananasa pokroić w kostkę. Por drobno posiekać,
jeśli chcecie się pozbyć jego charakterystycznej goryczki należy przelać go na
sitku wrzątkiem. Do mięsa dołożyć pozostałe składniki sałatki, dodać majonez, dokładnie
wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę najlepiej przed podaniem
schłodzić.
21 listopada 2012
Liebster Blog Award
Fajnie jest dostać wyróżnienie, i choć
jest to tylko zabawa potrafi pochmurny dzień od razu zamienić w słoneczny :D A wyróżnienie
otrzymałam od Ani
O co chodzi w „Libster Award”:
,,Nominacja do Liebster Award jest
otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną
robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów
więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy
odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie
Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie
wolno nominować bloga, który Cię nominował."
Pytania jakie otrzymałam:
- Kasza czy ryż do obiadu? Ziemniaki, makaron, ryż, i w ostateczności kasza :)
- Lakier do paznokci kolorowy czy bezbarwny? Na co dzień bezbarwny, a od „święta” kolorowy ;)
- Sobota czy niedziela? Oczywiście SOBOTA!!! :D
- Ciasta czy ciasteczka? Wszystko ;)
- Gotowanie czy pieczenie? Pieczenie
- Kwiatek doniczkowy czy cięty? Doniczkowy, ale taki co uwielbia suszę ;)
- Jabłko czy gruszka? Jabłko
- Serce czy rozum? Ostateczna decyzja i tak zawsze należy do serca ;)
- Spodnie czy spódnica? Spodnie
- Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Boże Narodzenie i najlepiej żeby było śnieżne
- Morze czy góry? Mimo lęku wysokości – góry :)
Blogi, które chciałabym wyróżnić:
- A dupa rośnie
- Alfabet smaków
- Sztuka gotowania wg Samiry
- Do kawy - moje słodkości
- Jedynka gotuje
- Kraina smaków
- Kuchennymi drzwiami
- Makaron i rodzynka
- Srebrna Cukierenka
- Z pieczeniem za pan brat
- I love bake
I moje pytania:
- Słodko czy wytrawnie?
- Mały domek na wsi czy mieszkanie w mieście?
- Optymistka czy pesymistka?
- Spacer podczas deszczu czy wylegiwanie się na słońcu?
- Książki czy filmy?
- Psy czy koty?
- Czego nigdy nie zjesz?
- A co mogłabyś jeść bez końca ;) ?
- Ulubiona czekolada?
- Ile łyżeczek cukru sypiesz do herbaty ?
- O czym marzysz ?
19 listopada 2012
Sałatka z kurczakiem wędzonym i rzodkiewką
Sałatka z kurczakiem wędzonym i
rzodkiewką
2 udka wędzone z kurczaka
1 torebka ryżu
4 jajka
½ puszki kukurydzy konserwowej
1 pęczek rzodkiewki
majonez, pieprz
Udka wędzone z kurczaka pokroić w drobną
kostkę. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce
do warzyw. Ryż ugotować, ostudzić a następnie rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki
sałatki przełożyć do miski. Wymieszać z
majonezem. Ewentualnie doprawić do smaku pieprzem. Sałatka gotowa:)
13 listopada 2012
Makaron z grzybami
Proste i szybki danie makaronowe, które
przez dodanie odrobiny wina zyskało całkiem inny smak ;)
Makaron z grzybami
400 g makaronu pełnoziarnistego (np.
penne)
600 g pieczarek
200 g szynki
3 łyżki masła
80 ml wytrawnego białego wina
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanych świeżych liści
bazylii
sól, pieprz, cukier
żółty ser
Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Szynkę
kroimy w nieduże słupki. Pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni, gdy
płyn odparuje dodajemy połowę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę
smażymy. Na drugiej patelni, na pozostałym maśle, podsmażamy szynkę. Szynkę łączymy
z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Mieszamy
z przecierem pomidorowym i bazylią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz
szczyptą cukru.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy
z grzybami. Rozkładamy na talerze. Gotową porcję posypujemy startym żółtym serem.
06 listopada 2012
Tort czekoladowo kawowy
Niech Was nie zwiedzie jego minimalistyczny
wygląd ;) tort jest bajeczny w smaku – delikatny kawowy biszkopt przełożony
czekoladową masą :) A w dodatku łatwy i szybki w przygotowaniu.
Tort czekoladowo kawowy
Ciasto:
6 jajek
1 niepełna szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy instant
Poncz:
150 ml mocnego naparu kawy
1,5 łyżeczki cukru
3 łyżki spirytusu
Krem:
500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
1 mleczna czekolada
3-4 łyżki słodkiego kakao (np. nesquik)
2 łyżki żelatyny
6 łyżek dżemu wiśniowego
Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka
ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Żółtka przełożyć do miseczki,
dodać do nich ocet i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać – masa zacznie
się lekko pienić. Do ubitych białek dodać masę żółtkową i chwilę razem ubijać. Mąkę
przesiać z kakao i kawą. Do piany dodać przesianą mąkę i delikatnie wszystko połączyć.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Piec w temp
180C około 25-30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Krem: żelatynę rozpuścić w niewielkiej
ilości wody lub mleka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić.
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać do niego rozpuszczoną i przestudzoną
czekoladę oraz słodkie kakao, zmiksować. Następnie dodawać porcjami ubitą
śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną i
przestudzoną żelatynę, dokładnie połączyć. Krem podzielić na trzy części. Masa wyjdzie
gęstawa więc można nią od razu przekładać ciasto, bez potrzeby czekania aż
zgęstnieje.
Poncz: z wymienionych składników przygotować
poncz. Ostudzić.
Dżem wiśniowy zmiksować, zęby nie było kawałków
wiśni.
Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć
ponczem, posmarować połową dżemu, a następnie nałożyć warstwę kremu i równo
rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, który również nasączyć ponczem,
posmarować pozostałym dżemem oraz drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć trzeci
krążek biszkoptu, nasączyć go. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałym
kremem. Dowolnie udekorować.
02 listopada 2012
Gofry drożdżowe
W poszukiwaniu idealnych gofrów trafiłam
na przepis na Cincin - gofry drożdżowe - takich jeszcze nie próbowałam. Gofry wyszły
dobre, co prawda nie są tak chrupiące jak te kupne, ale takich chyba w domowych
warunkach nie osiągnę :) Jednak najważniejsza ich zaleta – ciasto na nie
przygotowuje się bardzo szybko, a potem o nim zapomina na długi czas (ja
zapomniałam aż na całe 2 dni ;) a potem wystarczy tylko upiec i zjeść ;)
Gofry drożdżowe
Składniki na 6 sztuk (od razu radzę podwoić
porcję ;) )
3/4 szklanki mleka
4 łyżki najlepszego masła
1 szklanka przesianej mąki (nie wyżej niż
550!)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego
Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki. Ubić trzepaczką (ja żyrafą oczywiście) z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h). Na rozgrzaną gofrownicę nakładać porcję ciasta i piec na złoty „gofrowy” kolor.
25 października 2012
Tagliatelle z podgrzybkami i kurczakiem
Tagliatelle z intensywnym sosem grzybowym
i kurczakiem. To wspaniałe danie, przygotowane z typowego włoskiego makaronu i sosu
grzybowego, w sam raz na Światowy Dzień Makaronu :)
Przepis łatwy do wykonania a przygotowanie
go nie wymaga wiele czasu.
Tagliatelle z podgrzybkami i kurczakiem
Składniki na 4-6 porcji
500 g makaronu tagliatelle
1 podwójna pierś z kurczaka
500 g podgrzybków (mogą być mrożone)
1 średnia cebula
200 ml śmietany kremówki (30%)
100 ml bulionu
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
3-4 łyżki masła masło
Grzyby obrać, oczyścić, większe sztuki
podzielić na kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w dość grubą kostkę. Na patelni
rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mięso i podsmażyć na złocisty kolor. Następnie
kurczaka przełożyć na talerz, a na patelnię dołożyć łyżkę masła i pokrojoną w
piórka cebulę, podsmażyć do momentu aż stanie się szklista, następnie dołożyć grzyby.
Gdy grzyby się podsmażą podlać bulionem, dodać trochę suszonego tymianku, posolić
do smaku oraz doprawić szczyptą pieprzu. Dusić około 20 minut. Gdy grzyby będą gotowe
dodać kurczaka, zalać śmietanka i doprawić do smaku. Gdy śmietana lekko
zgęstnieje, wyłączyć palnik pod patelnią. Posiekać natkę pietruszki i odłożyć
trochę do posypania dania na koniec, a resztę dodać do potrawy i wymieszać.
W posolonej wodzie ( z niewielką ilością
oliwy) ugotować makaron al dente. Przełożyć tagliatelle na patelnię wraz z
odrobiną wody, w której gotował się makaron (kluski będą wtedy błyszczące i nie
będą się kleić). Podawać podgrzany makaron z sosem, posypany posiekaną natką
pietruszki
23 października 2012
Mokka rumowo jajeczna
Za oknem szaro i mgliście, więc proponuje
na poprawę humoru mokkę rumowo-jajeczną ;) Kawa jest smaczna i ma fantastyczną
piankę, której wyszło baaaardzo dużo :) A że jakiś czas temu zaopatrzyłam się w
książeczkę pt „Koktajle” (zawiera ponad 400 przepisów) więc będzie pojawiać się
tutaj od teraz pewnie nieco więcej różnych drinków, napoi bezalkoholowych, albo
właśnie tak jak dzisiaj kaw z alkoholem :D
Mokka rumowo-jajeczna
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
4 łyżki rumu
4 filiżanki mocnego naparu kawy
Jajka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem,
pod koniec dodając rum. Następnie – miksując na najmniejszych obrotach - powoli
wlewać ciepłą kawę. Przed podaniem, do szklanek można ewentualnie włożyć kilka
kostek lodu i na nie dopiero wlać przygotowaną kawę.
22 października 2012
Sernik z mlekiem w proszku
Kremowy sernik na zimno. Ale nie taki
zwykły sernik, bo z dodatkiem mleka w proszku, które nadaje mu mlecznego smaku.
Sernik ten rozpływa się w ustach i wcale nie jest trudny do wykonania.
Sernik z mlekiem w proszku
Biszkopt:
6 jajek
120 g mąki ziemniaczanej
90 g maki pszennej
9 łyżek zimnej wody
150 g cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 kubełki serka waniliowego (2 kg)
2 szklanki mleka w proszku
1 całe jajko
1 żółtko
250 g masła roślinnego
¾ szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
paczka podłużnych biszkoptów
ok. 400 ml mocnego naparu z kawy
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z wodą na pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy i
ubijać do uzyskania gęstej lśniącej piany. Następnie nie przerywając ubijania
dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec dodać przesiane z proszkiem do
pieczenia oba rodzaje mąki i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto piec w
temperaturze 180 C ok. 25 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa: żelatynę namoczyć w około 80 ml
zimnego mleka, a następnie – jak napęcznieje – rozpuścić a potem ostudzić. Masło
utrzeć na puszystą masę. W osobnym naczyniu jajko, żółtko i cukier utrzeć na gęsty
”kogel-mogel”. Do masy maślanej dodawać po trochu masę jajeczną i nadal
ucierać. Następnie dodać serki i mleko w proszku, chwilę razem ucierać do
otrzymania gładkiej puszystej masy. Dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie razem
wymieszać.
Z przygotowanej masy odkładamy kilka
łyżek. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę serowej masy. Biszkopty namoczyć
w kawie i ułożyć na masie. Następnie wyłożyć resztę masy serowej i przykryć
drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować wcześniej odłożoną masą i posypać czekoladą
w proszku.
Moje uwagi:
- Przygotowując masę najlepiej przed dodaniem do niej żelatyny podzielić ją na pół, i najpierw do jednej dodać połowę żelatyny. Pozwoli nam to spokojnie nasączyć i poukładać biszkopty bez obawy że pozostała masa nam stężeje i nie będziemy mogli jej rozsmarować na cieście.
- Do naparu z kawy możemy dodać kilka łyżek alkoholu (wódki czy spirytusu)
16 października 2012
Chleb na zakwasie pszennym
Do tej pory piekłam chleby na zakwasie
żytnim, ale że kiedyś „nastawiłam” też zakwas pszenny i do tej pory spoczywał
sobie spokojnie w lodówce – to postanowiłam sprawdzić jaki wyjdzie z niego
wypiek. Chleb pszenny na zakwasie nie zachowuje co prawda tak długo świeżości
jak żytni razowy, no i oczywiście ma zdecydowanie inny smak niż też na żytnim
zakwasie. Oczywiście jest pyszny – jak to domowy :) , ale ja pozostanę chyba na
razie przy tym drugim :)
Chleb na zakwasie pszennym
200 g aktywnego zakwasu pszennego
300 g mąki pszennej 650
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
90 g maki żytniej 720
350-400 ml letniej wody
½ dużej cebuli
15 g soli
1 łyżeczka cukru
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć
na złoto na oleju, ostudzić. Wszystkie składniki (oprócz wody) przekładamy do
dużej miski. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo wodę, wszystko około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie,
elastyczne i odrywać sie od brzegów miski. W razie potrzeby - dodać odrobinę mąki
lub wody. Przełożyć do miski posmarowanej olejem i posypanej mąką, odstawić do
wyrośnięcia (na około 2 godz). Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, przełożyć do
foremki, odstawić do ponownego wyrośnięcia (ma podwoić objętość) Wierzch chleba
przed pieczeniem posypać ziarnami sezamu. Piekarnik nagrzać do temperatury
230C, wnętrze spryskać wodą, wstawić chleb i piec 15-20 minut w tej
temperaturze. Następnie obniżyć do 180C
– i piec jeszcze 25-30 minut.
12 października 2012
Koktajl z gruszką i imbirem
Kolejna propozycja mlecznego koktajlu,
tym razem z gruszką i imbirem. Pyszny, pożywny koktajl na jesienne chłody :)
Koktajl z gruszką i imbirem
4 duże gruszki
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki brązowego cukru
3/4 szklanki mleka
4 kostki mlecznej czekolady
Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Na
patelni roztopić masło - podsmażyć na nim przez około 3 minuty gruszki z cukrem
i imbirem. Zostawić do ostygnięcia. Następnie chodną masę zmiksować z mlekiem. Przelać
do szklanek, posypać grubo startą czekoladą.
28 września 2012
Naleśniki z nutellą
Czy to wymaga jakiegoś wyjaśnienia? ;)
Naleśniki z nutellą
250 g mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
nutella
orzechy laskowe
masło
Do dzbanka lub miski wbijamy jajka, dodajemy
mleko, sól, dobrze roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę.
Następnie dodajemy wodę i miksujemy. Ciasto odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie
dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy
rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem
kolistym po całej patelni. Smażymy aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni.
Wtedy naleśnik odwracamy na drugą stronę
posługując się szerokim nożem lub łopatką i dosmażamy. Usmażone
naleśniki przekładamy na talerz.
Każdego naleśnika smarujemy z jednej
strony nutellą (ilość dowolna :) ) i składamy w chusteczkę, czyli posmarowany
naleśnik składamy na połowę, a tę jeszcze raz na połowę. Żaroodporną formę do
zapiekania smarujemy masłem. Układamy w niej przygotowane naleśniki i
posypujemy pokrojonymi orzechami laskowymi. Całość wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temp 200C (najlepiej wybrać tylko opcję górnej grzałki) i
zapiekać około 10 minut.
Moje uwagi:
Podane proporcje mogą się trochę różnić
ze względu na rodzaj mąki, jednakże ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Dodanie do ciasta oleju powoduje, iż nie
musimy natłuszczać już patelni w trakcie smażenia naleśników.
Subskrybuj:
Posty (Atom)