Trochę nietypowy deser. Lekki, piankowy,
o delikatnym posmaku herbaty. Imbir dodatkowo sprawia, że deser ma oryginalny
smak. Może nie każdego zachwyci, ale jest
ciekawy i wart wypróbowania więc polecam spróbować :)
Krem herbaciany z imbirem
20 g świeżego imbiru
4 łyżeczki herbaty
2 łyżeczki żelatyny
3 jajka
100 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
250 ml śmietany kremówki
listki melisy do dekoracji
Imbir obieramy i drobno kroimy lub
przeciskamy przez praskę. Herbatę zaparzamy w 200 ml wrzątku, dodajemy imbir i
odstawiamy naokoło 10 minut a następnie przecedzamy i dodajemy do niej żelatynę.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy skórkę z cytryny. Żelatynę
rozpuszczamy w herbacie letnią łączymy z utartymi żółtkami. Białka i śmietanę kremówkę
ubijamy. Do masy herbacianej, dodajemy sok cytrynowy, pianę z białek i ubitą
kremówkę. Kremem napełniamy pucharki i wkładamy do lodówki na 30 min.
Ciekawa jestem czy wyszłoby gdyby zatąpić zelatyne agarem
OdpowiedzUsuńW niektórych przepisach widzę, że używany jest właśnie agar jako substancja żelująca, wydaje mi się więc, że z powodzeniem możesz nim zastąpić żelatynę. Ja nigdy go nie stosowałam więc nie doradzę jaką ilość należy dodać, zawsze można poeksperymentować :) a może uda się stworzyć nowy pyszny deser :)
UsuńSuper deser, chętnie bym skosztowała. Takim można tylko się delektować. :)
OdpowiedzUsuńSzkoda że z żelatyną, ale poza tym fajny smak:)
OdpowiedzUsuńJa używam w kuchni żelatyny, ale możesz spróbować zastąpić ją agarem (to pomysł d.). A co do smaku to faktycznie - jest fajny :)warto więc wypróbować :)
Usuń