Cannoli siciliani to sycylijski przysmak,
który można dostać w każdej cukierni. Na Sycylii ani nawet we Włoszech nie
byłam :) , oryginalnego smaku ciasteczek więc nie znam, ale z chęcią je
wypróbowałam jak znalazłam przepis w Internecie. Trochę pracy z nimi było, ale
za to w smaku są przepyszne - kruche jak faworki, wypełnione delikatnym serkiem
risotta. (źródło: Waniliowo)
Cannoli siciliani
Składniki ciasta:
·
300 g mąki
·
30 g masła
·
1 jajo + 1 białko do zlepiania rurek
·
40 g cukru pudru
·
60 – 100 ml wina Marsala albo wina białego
·
2 łyżki kakao (niekoniecznie)
·
olej do smażenia
Składniki kremu:
·
400 - 500 g ricotty*
·
1-2 łyżki cukru pudru z wanilią
·
40 g gorzkiej czekolady startej na tarce lub drobno
pokrojonej
·
2 łyżki białego wina
*Cannoli można również nadziać tłustym niekwaśnym serem białym lub bitą śmietaną
Przygotowanie ciasta:
W misce wymieszać mąkę,
cukier, jajko i kakao, dodać alkohol i miękkie masło. Wyrobić dość miękkie,
elastyczne ciasto (jak na faworki) i odstawić je na 1/2 godzin. Następnie
ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykrawać dużą szklanką placuszki, sklejać je
(po posmarowaniu brzegów białkiem ) na metalowej rurce - tak, by zachodziły na
siebie. Rozgrzać olej Wielkopolski we frytkownicy i smażyć rurki minutę - dwie,
aż nabiorą rumianego koloru, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Potem
odsączyć rurki z tłuszczu na papierowym ręczniku, poczekać aż nieco wystygną i
usunąć foremki.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki
wymieszać dokładnie, doprawić do smaku - może potrzeba nieco mniej lub więcej
cukru albo alkoholu. Nadziewać rurki z obu końców łyżką albo za pomocą rękawa
cukierniczego. Ewentualnie posypać cukrem pudrem i podawać.
Rurki należy nadziewać
na chwile przed podaniem, bo gdy przesiąkają kremem nie są chrupiące. Jeżeli zależy nam na nadzianiu ich wcześniej, warto
posmarować je w środku roztopioną czekoladą i dopiero potem nadziać, by nie
rozmiękły.
Ach, kto ich nie lubi :) Jednak w takiej wersji rurek nie jadłam. Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńCannoli to moja wielka milosc ! Sycylijscy cukiernicy nadziewaja je ricotta owcza. A rurki robia z dodatkiem smalcu- nie masla. Swietnie,ze sycylijskie przysmaki sa coraz bardziej rozpoznawalne i coraz bardziej popularne.
OdpowiedzUsuń