Niebanalny sernik a może nietypowy tort? To zależy tylko od tego w jakiej
foremce go upieczemy. Jedno co pozostaje niezmienne to doskonałe połączenie
sera z orzechami :) Sernik jest trochę czasochłonny, ale warto troszkę się pomęczyć, zwłaszcza jeśli chcemy zaskoczyć gości ;)
Sernik w cieście orzechowym
600 g sera
200 g cukru pudru
6 jajek
½ łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżki mąki pszennej
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
6 jajek
¾ szklanki cukru
100 g zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki roztopionej margaryny
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g masła
2 łyżki cukru pudru
300 g kwaśnej śmietany
Masa serowa: miękkie masło utrzeć z
cukrem pudrem. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku, a następnie ser i obie mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i dodać do
masy serowej, po czym delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremki wyłożonej
papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) i piec około
50-60 minut.
Ciasto orzechowe: białka ubić na sztywną
pianę, następnie wyspać cukier i dalej ubijać aż piana stanie się lśniąca.
Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, ostudzoną margarynę i zmielone orzechy. Całość
delikatnie wymieszać, przelać do tej samej foremki co wcześniej piekł się
sernik. Piec w temp 180C około 30 minut (do suchego patyczka)
Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem na
puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce śmietanę.
Ucierać do połączenia się składników.
Składanie: placek orzechowy przekroić na
połowę. Pierwszy blat ciasta orzechowego posmarować połową kremu, na to położyć
sernik, posmarować resztą kremu i przykryć drugo połową orzechowego ciasta.
Wierzch ciasta można również lekko posmarować kremem.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
pomysłowo! wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńJeju jeju ależ ten serniczek wybornie wygląda!
OdpowiedzUsuńsernik wyśmienity, często taki robię! http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/04/sernik-w-ciescie-orzechowym-z-kremem.html
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki te na zimno, te na ciepło i te w formie torta więc na pewno sie i tym zajmę :-)
OdpowiedzUsuńPyszota:-)
Bardzo smaczny pomysł, może kiedyś wypróbuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń