Strony

13 września 2012

Szarlotka migdałowo orzechowa


Dziś ciasto, które każdy jadł, a jak nie miał jeszcze okazji spróbować to i tak je zna :) SZARLOTKA ;) Kruchy spód, nadzienie z mnóstwa kwaskowych jabłek, zniewalający zapach cynamonu, a jak do tego dodamy jeszcze orzechy i migdały – to pochmurna, deszczowa i zimna aura jaka jest w tej chwili za oknem na pewno nie będzie nam przeszkadzać  :) (źródło: książka - Polska na słodko.Smak rodzinnych stron - podaję pzrepis już po moich zmianach )


Szarlotka migdałowo – orzechowa

Spód:
300 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 kg obranych jabłek (najlepiej antonówki)
sok z ½ cytryny
3 łyżki cukru pudru
przyprawa do szarlotki *
Krem:
165 g orzechów włoskich
100 g cukru pudru
100 g masła
100 g mąki pszennej
2 jajka
Polewa:
7 łyżek miodu
60 g płatków migdałowych
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
3 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Spód: wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą siekając je nożem, a następnie szybko zagniatając. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Nadzienie: obrane jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i przyprawą do szarlotki.
Krem: orzechy zmielić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie nie przerywając ucierania dodać pozostałe składniki. Masę chwilę ucierać – do uzyskania gładkiego kremu.
Polewa: miód pogrzać (uważać aby się nam nie zagotował) na małym ogniu. Do ciepłego miodu dodać śmietanę i masło, podgrzewać około 2-3 minut. Na koniec dodać do masy mąkę i migdały. Wymieszać delikatnie, uważając aby za bardzo nie połamać płatków migdałowych.

Foremkę (22x32x5,5 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować i wylepić nim dno foremki. Na cieście rozprowadzić przygotowany krem orzechowy i przykryć nadzieniem z jabłek. Ciasto wstawić do nagrzanego (180C) piekarnika i piec 40 minut. Następnie na ciasto wyłożyć polewę miodowo migdałową i wstawić jeszcze do piekarnika na około 10-15 minut (wierzch ciasta ma mieć złoty kolor)



Moje uwagi:
Zamiast gotowej przyprawy do szarlotki można zrobić swoją własną. Ma wtedy inny aromat – bardziej intensywny. I jeszcze dodatkowym plusem jest to że możemy dowolnie (wg naszych upodobań) dobierać proporcje poszczególnych składników :)

*własna przyprawa do szarlotki
3 ziarenka kardamonu - zmielić
4-5 goździków - rozgnieść
1,5 łyżki cynamonu
¾ łyżeczki imbiru w proszku



7 komentarzy:

  1. podoba mi się dodatek orzechów

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie piekłam szarlotki, a ta z orzechowo-migdałowym dopełnieniem musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotki, ale takiej jeszcze nie probowalam. Koniecznie bede musiala nadrobic!

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko jakie pyszności! Ale troszkę się z tym przepisem spóźniłaś, swoje antonówki wczoraj wykorzystałam :( Moja szarlotka też jest pyszna, ale ten twój orzechowy krem! Poezja :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudnie wygląda! Z tą orzechową masą musi być pyszna... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna! Szarlotki i ciasta z orzechami to jedne z najlepszych ciast, a tu mamy 2 w 1, mniam:D

    OdpowiedzUsuń