Koleżanka poprosiła mnie o przepis na
chleb. Miał być łatwy i szybki do zrobienia. Przepisów trochę mam :) no ale akurat miałam wypróbowane tylko te
bardziej skomplikowane, a że nie sprawdzony przepis to tak nie za bardzo komuś polecać
więc na szybko zabrałam się do pracy i … miałam w ciągu około 1,5 godziny - pyszny i zdrowy chlebek :) . W sam raz na kolację :) (źródło:
Siaśkowe gotowanie - przepis podaję już
po moich modyfikacjach :) )
Pełnoziarnisty chleb ze słonecznikiem
składnik na foremkę: 31x14x6 cm)
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
50 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju (dałam olej z orzechów
włoskich)
ok. 500 ml ciepłej wody
100 g słonecznika
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotować rozczyn. Mąkę przesypać do miski,
dodać wyrośnięty rozczyn, wsypać sól, słonecznik. Wlać olej i delikatnie wodę
cały czas mieszając. Ciasto wyrobić i przełożyć do foremki wysmarowanej smalcem
i wysypanej otrębami. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe
miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temp 200C jednocześnie wkładając
do niego na spód garnuszek wypełniony wodą (można też spryskać wnętrze piekarnik
wodą przed włożeniem chleba). Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika wierzch
chleba spryskać wodą (można też dodatkowo posypać ziarnami słonecznika). Piec 20
minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze
około 20 minut.
Moja uwaga:
Gorący chlebek (zaraz po wyjęciu z
piekarnika) wkładamy do woreczka foliowego lub reklamówki, zawijamy w koc i
pozostawiamy tak na około 10 minut. Potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Chleb
ma wtedy delikatną mięciutka skórkę.
Ładnie się upiekł!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że wyszedł!!
OdpowiedzUsuńtrzeba było mi dać znać,że wypróbowałaś :D