W zasadzie trudno mi jakoś przypisać to
danie do konkretnej kategorii kulinarnej, bo można je potraktować jako lekki obiad,
ciepłą przekąskę lub po prostu prostą sałatkę. Ale czy to ważne jak je
zakwalifikujemy? Ważne, że jest smaczne :)
Obłędnie pachnie czosnkiem, przyjemnie chrupie orzechami, kolorowo
wygląda z pomidorami i zieloną pietruszką … :)
Sałatka z fasolką szparagową
500 g fasolki szparagowej (kolor dowolny)
200 g pomidorów koktajlowych
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
garść orzechów włoskich
sól
Fasolkę oczyścić z ogonków, ugotować w
osolonej wodzie, osączyć. Do ciepłej fasolki przecisnąć czosnek oraz wlać
oliwę, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Orzechy drobno pokroić i podprażyć
na patelni. Natkę drobno posiekać, pomidory przekroić na połowę. Fasolkę wymieszać z pomidorami i pietruszką,
posypać orzechami.
Uwielbiam Twój blog, dlatego nominowałam do go Versatile Blogger Award: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuń