Lody, lody dla ochłody … A gdy żar się leje z nieba to niezawodnie
najlepszy jest orzeźwiający sorbet. Kwaskowy, obłędnie truskawkowy i
najważniejsze … bardzo zimny :-)
Sorbet truskawkowy
80 dag truskawek
½ szklanki cukru pudru
sok z ½ cytryny
50 ml alkoholu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i
przekładamy do pojemnika. Pojemnik wkładamy do zamrażarki i … tu zaczyna się
dopiero nasza praca :-) co mniej
więcej 30 minut wyjmujemy pojemnik, masę
miksujemy - żeby rozbić tworzące się grudki
lodu. Im więcej razy przemieszamy nasz sorbet, tym będzie później miał bardziej
aksamitną konsystencję. Sorbet zamrażamy
około 4 godzin.
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmniam, mniam ;]
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie,,mniam..Zapraszam do akcji Truskawkowy tydzien.
OdpowiedzUsuń