Najprostszy przepis na bardzo
pulchne racuchy z jabłkami. Są puszyste, wilgotne w środku, sycące, niezawodne.
Nieodzownie kojarzące się ze smakiem z dzieciństwa. Łatwe i szybkie w
przygotowaniu są bardzo dobrym pomysłem na szybki obiad.
Racuchy z jabłkami
2 szklanki mąki
3 jajka
1 ½ łyżki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku
mleko do gęstości
jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Oddzielić białka od żółtek i ubić z nich
sztywną pianę. Do żółtek dodać sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem oraz cukier.
Wszystko dokładnie wymieszać. Wkroić obrane jabłka (najlepiej w kostkę). ciasto
ma mieć konsystencję gęstej śmietany, a jabłka pokrojone tak, żeby było czuć
ich smak. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Nabierać dużą łyżką i smażyć na
rozgrzanym oleju, przewracając je kilka razy.
Wyglądają pysznie, również takie robiłam, tylko że zamiast mleka dałam 1/2 kostkę drożdży, a zamiast jabłek kostkę twarogu (Pilos z Lidla jest pyszny).
OdpowiedzUsuńW przepisie jest mowa o proszku do pieczenia, ale nie powiedziano kiedy go dodać??????
OdpowiedzUsuńOk. już poprawiłam :) A jeśli chodzi o proszek do pieczenia to ja zawsze do każdego wypieku dodaję go po przesianiu z mąką, czasami wydaję mi się to tak oczywiste, że zapominam dopisać :)
Usuń