Strony

03 maja 2012

Ciasto czekoladowo orzechowe czyli domowe Ferrero Roche

Czasami mam tak, że znajdę przepis na jakieś ciasto, ale jest on pracochłonny, więc wykonanie jego odkładam na później. Tym razem okazją żeby  w końcu wypróbować  znaleziony przepis okazał się długi weekend, trochę wolnego czasu i akcja, którą zobaczyłam na stornie Durszlak. Ciasto nawiązuje do pralinek Ferrero Roche, więc kto je lubi na pewno skusi się na upieczenie tego ciasta. Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale za to niesamowicie smaczne, prawie jak wspomniane słodkości.  Tak więc powstał wspaniały wypiek  z miękkimi warstwami czekoladowego ciasta obsypany pokruszonymi orzechami włoskimi i polany mleczną czekoladą, skrywający delikatne kremy czekoladowo orzechowe oraz biszkopty zatopione w kremowym nadzieniu. I co najważniejsze – ciasto jest warte włożonej w nie pracy J (źródło: Ciasta na stół (po moich małych zmianach)




Ciasto czekoladowo orzechowe czyli domowe Ferrero Roche

Ciasto:
  • 6 białek
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag margaryny
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kieliszka alkoholu
  • herbata do nasączenia ciasta

Krem I:
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 dag masła roślinnego
  • kieliszek spirytusu (dawałam do smakuJ)

Krem II:
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 2 opakowania „Śnieżki”
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • mocny napar z kawy do nasączania biszkoptów
  • drobno pokrojone orzechy włoskie


Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Czekoladę roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz alkohol i ponownie wymieszać.  Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Każdy piec około 20 minut w temperaturze 180C. upieczone i wystudzone placki nasączyć mocnym naparem z herbaty.

Krem I: w rondelku, na małym ogniu, rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Następnie wlać pół szklanki mleka i gotować do zgęstnienia. Następnie wsypać orzechy, i cały czas mieszając, chwilę pogotować. Masę wystudzić. Czekoladę połamać, i w osobnym naczyniu, rozpuścić w pozostałym mleku, a następnie wystudzić.  Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puch, a następnie nie przerywając ucierania ostudzić. Masło utrzeć na puch, i cały czas ucierając, stopniowo (małymi porcjami) dodawać masę jajeczną, orzechową oraz czekoladę. Na koniec, nie przerywając ucierania, dodać spirytus. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części (jedną nieco większą)

Krem II: w mocno schłodzonym mleku ubić Śnieżki. Kakao rozpuścić w kilki łyżkach gorącej wody, a następnie- razem z orzechami – dodać do kremu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i wystudzić. Letnią żelatynę połączyć z kremem.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć większą część pierwszego kremu i ułożyć na nim biszkopty nasączone w kawie.  Następnie wyłożyć drugi krem i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oraz boki posmarować pozostałym kremem. Czekoladę rozpuścić  i z tak przygotowanej polewy zrobić esy-floresy na wierzchu ciasta. Na koniec ciasto posypać drobno pokrojonymi orzechami.





8 komentarzy:

  1. WOW ! jestem pełna uznania i strasznie ciesze sie ze cie natchnelam , bo szukalam ciacha na bazie gferreo wcszedzie i mi sie nie udalo :) SUPER , z radoscia dodaje do akcji :D

    OdpowiedzUsuń
  2. oj cos dla mnie :) lubie takie smaki:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. witam.mam pytanie, ile nalezy dodac margaryny do ciasta ,poniewaz w skladnich nie ma podane,a pozniej pisze pani "Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając itp".
    pozdrawiam
    p.s.ciasto chcialabym zrobic na swieta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok, już poprawiłam. Przepraszam za błędy, ale czasami zdarza mi się pominąć składniki przy szybkim pisaniu.
      Pozdrawiam, życzę Wesołych Świąt i smacznego wypieku :)

      Usuń
  4. uwielbiam Ferrero :) ciacho wygląda obłędnie :) zapisuję na jakąś specjalną okazję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to jest ciasto na duża blachę? Wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. piekłam w foremce o wymiarach 22x31 cm

    OdpowiedzUsuń