23 stycznia 2013

Oponki


Przepis idealny :) Oponki robi się niewiarygodnie szybko, są bardzo smaczne, mięciutkie i nietłuste, a do tego podczas smażenia ładnie rosną :)


Oponki

750 g mąki
500 g chudego sera (z wiadereczka)
50 ml spirytusu
¾ szkl cukru
cukier waniliowego
100 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 jajka

Jajka z żółtkami oraz cukrem roztrzepać. Mąkę przesiać, dodać spirytus, wymieszać. Dołożyć pozostałe składniki i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie rozwałkować na grubość ok. 7 mm, a następnie szklanką i małym kieliszkiem wycinać oponki. W płytkim, szerokim garnku rozgrzać olej i smażyć oponki na złoty kolor.


15 stycznia 2013

Bułeczki z ziarnami


Chrupiące, z wilgotnym wnętrzem, pełne pysznych ziaren :) po prosty fantastyczne :)



Bułeczki ziarnami

100 g ziaren (słonecznik, dynia, sezam, siemię lnu)
500 g mąki pszennej chlebowej
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
ok. 250-300 ml wody

Do 4 łyżek letniej wody dodać drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki - zamieszać i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać przygotowany rozczyn oraz ziarna (ziarna można rozdrobnić w blenderze) oraz sól. Wlewać stopniowo wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać, w razie potrzeby dodając mąki, gdyby ciasto było zbyt wilgotne lub wody – gdy będzie za suche. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Gdy składniki się połączą wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ugniatać przez 5-10 min., aż ciasto będzie gładkie. Następnie włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować. Podzielić na 9 równych części i z każdej uformować kulkę lub wałeczek, który następnie zwinąć jak supełek. Bułeczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i odstawić aż ponownie zwiększą objętość. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C. ok. 20min. Wystudzić na kratce



09 stycznia 2013

Orzeszki


Kolejne fantastyczne ciasteczka, które niestety wymagają zakupu odpowiedniej foremki.  Przepisów na ciasto na orzeszki wypróbowałam już kilka, ale jednak ten przypadł mi szczególnie do gustu. Orzeszki są kruchutkie, a nadzienie zawsze możemy dać innego smaku. Ciasteczka najlepiej smakują po 2-3 dniach, wtedy ciasto wystarczająco zmięknie.


Orzeszki

Ciasto:
250 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
100 g kwaśnej śmietany (18%)
½ łyżeczki sody
odrobina octu
600 g mąki

Nadzienie:
125 g masła roślinnego
100 g orzechów włoskich
1/3 szklanki mleka
1 żółtko
80 g cukru pudru
1 łyżka nutelli
2 łyżki spirytusu
trochę pokruszonych wafelków lub kilka pokruszonych połówek orzeszków – do zagęszczenia masy

Ciasto: mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać. Dodać cukier, żółtka, śmietanę oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie octu. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta ulepić kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego -  wielkość kuleczek musicie sami dopasować. Jeśli ciasta będzie za dużo zrobią się duże kołnierze na łupinkach które potem należy obciąć nożykiem. Jeśli ciasta będzie za mało - orzeszek wyjdzie niedomknięty po dodaniu masy. Patelnię do orzeszków dobrze rozgrzać. Kulki powkładać do foremki i zapiekać kilka minut (pilnować by się nie przypaliły). Mają mieć jasny złoty kolor.  Wystudzić.
Nadzienie:  orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Żółtko utrzeć z połową cukru. Masło utrzeć z  resztą cukru, dodać zimną masę orzechową, utarte żółtka, nutellę i powoli spirytus, dobrze zmiksować. Gdy masa jest rzadka dodać trochę pokruszonych wafelków.

Masę nakładać do upieczonych połówek orzeszków  (płasko, aby po sklejeniu nie wypływało bokami) - złożyć w całość.


07 stycznia 2013

Ule


Niezwykle dekoracyjne i smaczne ciasteczka na specjalne okazje. I pomimo, że przepis jest trochę pracochłonny i wymaga zakupu odpowiednich foremek, to jest tego wart ;)


ULE

200 g orzechów włoskich
200 g cukru pudru
1 jajko
50-80 ml spirytusu
1-2 wafle
ajerkoniak

Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem pudrem. Jajko sparzyć dodać do orzechów razem ze spirytusem. Dokładnie wyrobić. Masę odłożyć na mniej więcej 20-30 minut, aby „odpoczęła”. Z wafli wyciąć kieliszkiem kółeczka o średnicy odpowiadającej wielkości podstawy ciasteczka. Przygotowaną masą wylepiać foremki robiąc w środku dziurkę na masę. Ostrożnie wyjąć ciasteczko z foremki, napełnić przy pomocy łyżeczki ajerkoniakiem i zakleić wafelkiem.  Dodatkowo ule można polać roztopioną czekoladą.
Z tej porcji wyszło mi ok. 35 ciasteczek (najmniejsza foremka)