Strony

16 kwietnia 2013

Tarta z łososiem i szpinakiem


Kruche ciasto, delikatny łosoś i coś co uwielbiam … szpinak  :) Danie idealne na spotkanie ze znajomymi czy też ciepłą kolację. Tarta jest bardzo sycąca, więc na pewno nikt nie będzie głodny :) Świetnie smakuje na ciepło, ale można też przygotować ją wcześniej, bo dobrze smakuje też ostudzona.



Tarta ze szpinakiem i łososiem

Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
170 g schłodzonego masła
1 łyżeczka soli
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
500 g szpinaku
500 g filetów z łososia
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz
Sos:
70 g masła
70 g mąki
600 ml mleka
120 ml śmietanki kremowej 30%
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Ciasto: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę masło (masło równie dobrze  możemy zetrzeć na tarce do warzyw), żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Wodę oddajemy na końcu - stopniowo. Ciasta nie zagniatamy zbyt długo, bo będzie twarde. Formujemy kulkę i schładzamy w lodówce przez minimum 30 min. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w temp 180C przez 15-20 minut.  Studzimy.
Nadzienie: filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, następnie gotujemy na parze przez około 10 min. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. 
Szpinak dusimy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos: na małym ogniu w rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy przez około 1 - 2 minuty. Odstawiamy z ognia i stopniowo wlewamy zimne mleko, dokładnie mieszając. Stawiamy z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Sos studzimy i chłodny mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
Na upieczony i ostudzony spód wykładamy łososia na przemian ze szpinakiem, całość polewamy sosem. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180C (aż wierzch lekko się zrumieni a sos stężeje).

Uwagi:
*szpinaku możemy użyć świeżego jak również mrożonego
**łososia zamiast przygotowywać na parze możemy zgrilować lub upiec w folii w piekarniku
***śmietankę w sosie możemy pominąć 


8 komentarzy:

  1. Jestem totalnie zakochana w tej tarcie!
    Po prostu musze ja zrobic.. i dziwie sie ze wczesniej nie wpadlam na to zeby polaczyc mojego ukochanego lososia ze szpinakiem pod postacia tarty!
    Dziekuje za inspiracje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie smaków idealne i to jeszcze na kruchym cieście- no lepiej byc nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tarta ze szpinakiem i łososiem jest jedna z moich ulubionych :) dawno jej juz nie jadlam a mysle ze pomysł na obiad na dzis bedze w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo losie, moje smaki. pięknie się prezentuje :) dziś odwiedziłam Cię po raz pierwszy, będę wpadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Totalnie moja bajka. Muszę takie cudo wyczarować. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. tarta ze szpinakiem - przepyszna :) ale z łososiem nigdy nie jadłem

    OdpowiedzUsuń
  7. dodałam trzy łyzki smietany do farszu i cebule podsmazona na oliwie wyszlo pyszne !

    OdpowiedzUsuń