Kruche ciasto, delikatny łosoś i coś co
uwielbiam … szpinak :) Danie idealne na
spotkanie ze znajomymi czy też ciepłą kolację. Tarta jest bardzo sycąca, więc
na pewno nikt nie będzie głodny :) Świetnie smakuje na ciepło, ale można też
przygotować ją wcześniej, bo dobrze smakuje też ostudzona.
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
170 g schłodzonego masła
1 łyżeczka soli
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
500 g szpinaku
500 g filetów z łososia
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz
Sos:
70 g masła
70 g mąki
600 ml mleka
120 ml śmietanki kremowej 30%
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Ciasto: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę masło (masło równie dobrze możemy zetrzeć na tarce do warzyw), żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Wodę oddajemy na końcu - stopniowo. Ciasta nie zagniatamy zbyt długo, bo będzie twarde. Formujemy kulkę i schładzamy w lodówce przez minimum 30 min. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w temp 180C przez 15-20 minut. Studzimy.
Nadzienie: filet z łososia skrapiamy sokiem
z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, następnie gotujemy na parze przez około 10
min. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Szpinak dusimy na maśle razem z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos: na małym ogniu w rondelku o grubym
dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy przez około 1 -
2 minuty. Odstawiamy z ognia i stopniowo wlewamy zimne mleko, dokładnie
mieszając. Stawiamy z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotujemy, aż sos
zgęstnieje. Dodajemy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka
muszkatołową. Sos studzimy i chłodny mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
Na upieczony i ostudzony spód wykładamy
łososia na przemian ze szpinakiem, całość polewamy sosem. Pieczemy przez 30
minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180C (aż wierzch lekko się zrumieni a sos
stężeje).
Uwagi:
*szpinaku możemy użyć świeżego jak również
mrożonego
**łososia zamiast przygotowywać na parze
możemy zgrilować lub upiec w folii w piekarniku
***śmietankę w sosie możemy pominąć
Jestem totalnie zakochana w tej tarcie!
OdpowiedzUsuńPo prostu musze ja zrobic.. i dziwie sie ze wczesniej nie wpadlam na to zeby polaczyc mojego ukochanego lososia ze szpinakiem pod postacia tarty!
Dziekuje za inspiracje :D
Połączenie smaków idealne i to jeszcze na kruchym cieście- no lepiej byc nie może :)
OdpowiedzUsuńkocham to połączenie :)
OdpowiedzUsuńtarta ze szpinakiem i łososiem jest jedna z moich ulubionych :) dawno jej juz nie jadlam a mysle ze pomysł na obiad na dzis bedze w sam raz :)
OdpowiedzUsuńooo losie, moje smaki. pięknie się prezentuje :) dziś odwiedziłam Cię po raz pierwszy, będę wpadać ;)
OdpowiedzUsuńTotalnie moja bajka. Muszę takie cudo wyczarować. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńtarta ze szpinakiem - przepyszna :) ale z łososiem nigdy nie jadłem
OdpowiedzUsuńdodałam trzy łyzki smietany do farszu i cebule podsmazona na oliwie wyszlo pyszne !
OdpowiedzUsuń