29 marca 2012

Chleb pszenno żytni na zakwasie

Kto choć raz własnoręcznie zagniótł ciasto, kto poczuł wspaniały zapach świeżego chleba, odkroił pierwszą kromkę przez siebie upieczonego, pokrytego chrupką skórką chleba, posmarował go prawdziwym świeżym masłem i zjadł, to zapewne poczuł się tak szczęśliwy, że odtąd będzie piekł chleb jak najczęściej. A naprawdę niepowtarzalny smak i aromat ma własnoręcznie upieczony na zakwasie chleb. Tak więc chleb na zakwasie – podejście drugie. Mój pierwszy zakwas nie przeżył zbyt długo – jakoś zapomniałam, że on też potrzebuje jeść nie tylko ja. Tak więc tym razem staram się bardzo dbać o niego i pewnie nie jednokrotnie jeszcze pojawią się tutaj przepisy na różne chleby.



Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

  • 40 dag zakwasu żytniego
  • 10 dag mąki żytniej typ 720
  • 10 dag mąki pszennej typ 650
  • 20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki soli (do smaku)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • letnia woda do gęstości


Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić na 20 minut, po tym czasie ciasto lekko odgazować i przełożyć do natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek.  Pozostawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 2 godz. Powinien prawie podwoić swoją objętość. Piekarnika nagrzać do 210 st.C. Przed włożeniem do piekarnika wierzch chleba posypać mąką. Piec: 10 min temp. 210 st.C, (na dno można położyć pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik przed), obniżyć temp do ok 180 st.C i piec jeszcze ok. 35 min. Chleb jest gotowy, gdy postukany w spód wydaje pusty odgłos.




28 marca 2012

Kolorowa sałatka z makaronem

Lekka sałatka z warzywami i makaronem, świetna na kolację. Również znakomicie się sprawdzi na przyjęciu czy też spotkaniu rodzinnym.


Kolorowa sałatka z makaronem
  • 15 dag drobnego makaronu
  • 15 dag szynki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • czerwona słodka papryka mielona

Makaron ugotować, przelać zimna wodą. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Kukurydzę odsączyć. Paprykę umyć. Ogórki, paprykę, jajka i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z kukurydzą.  Do składników sałatki dodać odsączony makaron, wymieszać. Dodać majonez. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku do smaku. 





22 marca 2012

Tort chałwowy

Nie przepadam za tradycyjnymi, słodkimi i maślanymi kremami tortowymi - wymyśliłam więc coś lżejszego. Połączyłam kilka przepisów i eksperyment moim zdaniem wypadł bardzo interesująco. Na pewno będę do niego wracać, bo połączenie puszystego kakaowego biszkoptu z nie za słodkim kremem chałowym okazało się być bardzo smakowite. A przełożenie go dodatkowo czekowiśnią (u mnie prawie czekowiśniąJ) sprawiło, że nie jest on nudno-słodki.  I chociaż okazjia do upieczenia i skosztowania tego smakołyku już dawno przeminęła – wspomnienia smaku pozostaną na długo J




Tort chałwowy

Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 13 dag mąki ziemniaczanej
  • 8 dag mąki pszennej
  • 22 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki kakao (czubate)

Krem:
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 40 dag masła roślinnego
  • 40 dag chałwy
  • 1 litr mleka
  • alkohol do smaku

Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 40 dag)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 40 dag orzeszków ziemnych solonych

Do nasączenia:
  • mocna herbata
  • sok z cytryny
  • alkohol

Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z zimną wodą, dodać cukier, ubić na lśniącą masę i dopiero potem ciągle ucierając dodawać po jednym  żółtku. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (tortownica o średnicy ok. 26 cm). Piec w temp. 180 stopni C. ok. 25 min.
Krem: budynie ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszysty, jasny krem. Dodawać porcjami chłodny budyń. Chałwę przełożyć do miseczki, dodać 2-3 łyżki powstałego kremu, dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do masy maślano-budyniowej i dokładnie zmiksować. Pod koniec ucierania kremu dodać alkohol do smaku.
Dżem wiśniowy dokładnie wymieszać z kakao.*
Składanie: Biszkopt przekroić na 4 poziome blaty (m nie się udało przekroić na 5 części).  Dolny krążek położyć na paterze, delikatnie nasączyć**, rozsmarować ¼ dżemu wiśniowo kakaowego i wyłożyć  1/5 masy. Przykryć drugim krążkiem ciasta i postępować tak jak poprzednio aż do wyczerpania składników. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.  Boki i wierzch tortu obłożyć (dłonią) pokruszonym orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tort najlepiej zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa dokładnie zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły. 

* czekowiśnia – widziałam już na kilku blogach, ale sama jeszcze nie próbowałam robić. Jako że potrzebowałam jakiegoś dodatku, który równoważył by słodycz kremu, znalazłam małą podpowiedź na blogu Moje wypieki.

** Biszkopt z tego przepisu wychodzi miękki i w moim przypadku (gdy poszczególne warstwy ciasta były bardzo cienkie) okazało się, że niepotrzebnie nasączyłam każdą warstwę, a już szczególnie tą spodnią. Tak więc nasączenie tortu dobrze jest oszacować wg własnych potrzeb J













16 marca 2012

Pampuszki

Szukając „czegoś innego” na obiad znalazłam na półce dawno zapomnianą książeczkę z przepisami i właśnie z niej pochodzi ten przepis.  Wyszły mięciutki placuszki, jest to smaczna odmiana po kluskach śląskich i kopytkach oraz plackach ziemniaczanych. (źródło: Wyczaruj coś z ziemniaka)

 
Pampuszki
  • 12 ziemniaków
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 150 g świeżej słoniny
  • 5-6 dużych ząbków czosnku
  • 30 g drożdży
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka

Ziemniaki obrać, ugotować i gorące ubić lub przepuścić przez maszynkę. Wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajko, sól oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Ugnieść ciasto. Następnie uformować wałeczki o średnicy 2 cm i pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180 C około 50 minut.
W międzyczasie pokroić drobno słoninę i usmażyć dodając pod koniec roztarły z solą czosnek. Upieczone pampuszki włożyć do dużego rondla i zalać gorącym tłuszczem z czosnkiem. Przykryć i kilkakrotnie wstrząsnąć rondlem. Podawać jeszcze gorące.

15 marca 2012

Sałatka z jajkami i pieczarkami

Jak wiosna  to zieleń, jak zieleń to szczypiorek, jak Wielkanoc to jajka, a jak kolacja to sałatka. A że wiosna i Wielkanoc już za pasem to tym razem proponuję wiosenną sałatkę jajeczną J a jeśli lubicie jeszcze do tego pieczarki to ta sałatka będzie dla was w sam raz.


Sałatka z jajkami i pieczarkami
  • 8 jajek
  • 70 dag pieczarek
  • majonez
  • sól, pieprz
  • szczypiorek – pęczek lub więcej J

Pieczarki oczyszczamy, obieramy i w całości gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Po ostudzeniu kroimy w niezbyt drobną kostkę. Ugotowane i ostudzone jajka kroimy w podobnej wielkości jak pieczarki kostkę. Całość łączymy z majonezem (ilość według uznania). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek i delikatnie mieszamy.

14 marca 2012

Ciasto z jabłkami

Miało być ciasto z jabłkami i chałwą, ale ostatecznie polewę chałwową sobie darowałam. I moim zdaniem ciasto nie straciło za wiele ze swojego smaku :) no może poza mega słodkością – ale to jest moje zdanie. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i pyszne. Moja modyfikacja w stosunku do oryginału polegała jakby nie inaczej a na zmniejszeniu cukru, a jabłka wzbogaciłam dodatkowo rodzynkami i mielonym kardamonem. To tak w ramach rekompensaty za tą chałwę :). Oczywiście osoby lubiące słodsze wyroby mogą przygotować wersję oryginalną :) (źródło: Ciasta na stół)




Ciasto z jabłkami

Ciasto:
  • 7 żółtek
  • 2 białka
  • ¾ szklanki cukru (1 szklanka)
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Piana:
  • 5 białek
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki cukru (1 szklanka)

Dodatkowo:
  • 1/5 kg jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • cynamon
  • kardamon
  • ew cukier waniliowy

Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem, nie przerywając ucierania dodajemy po 1 żółtku. Masę ucieramy do momentu aż uzyskamy puszysty, jasny krem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Piana: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na koniec dodajemy kokos i delikatnie mieszamy łyżką.
Nadzienie: jabłka obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Jeśli były bardzo soczyste, odciskamy z nich sok. Dodajemy rodzynki. Doprawiamy  cynamonem i mielonym kardamonem do smaku. Jeśli jabłka będą za bardzo kwaśne słodzimy je cukrem waniliowym.

Kakaowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy kokosową pianę. Na piane rozkładamy przygotowane nadzienie jabłkowe i przykrywamy jasnym ciastem. Ciasto pieczemy w temp 180C około 45 minut.

Polewa:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru (można mniej)
4 łyżki mleka
batonik chałwy o smaku waniliowym

Mleko wlać do rondelka i dodać cukier oraz margarynę. Wszystko razem, na małym ogniu, rozpuścić. Następnie dodać pokruszoną chałwę i mieszać, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewą polać upieczone ciasto.


07 marca 2012

Babeczki drobiowe

Ciasto francuskie to bez wątpienia jeden z najwspanialszych wynalazków kulinarnych :) Wystarczy mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego a dodatki zawsze się znajdą. Na słodko czy też w wersji wytrawnej efekt jest niesamowity. Tym razem wersja wytrawna, sycąca, w sam raz na ciepłą kolację. (źródło:  tym razem  inspiracje znalazłam u Maxymonium)


Babeczki drobiowe
  • 45 dag ciasta francuskiego,
  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • ser pleśniowy,
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa drobiowa
  • olej
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę. Kostkę rosołową rozcieramy z 3 łyżkami oleju. Marynatę mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Pieczarki kroimy w grube półtalarki a ser kruszymy.  Po tym czasie mięso  podsmażamy na patelni, doprawiając go pieprzem. Pieczarki  podsmażamy na 1 łyżce oleju. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Do miski przekładamy podsmażone mięso, pieczarki oraz kukurydzę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy foremkę do mufinek lub jeśli ktoś nie ma to małe metalowe foremki na babeczki. Spód foremek wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy na 12 części. Ciastem wykładamy przygotowane foremki. Tak przygotowane babeczki nadziewamy przygotowanym farszem. Na wierzch wykładamy pokruszony ser pleśniowy. Wystające brzegi ciasta zakładamy na wierzch babeczek i lekko dociskamy do siebie.  Piekarnik nagrzewamy do 210 C. przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika na około 20 min.   Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i chwilkę studzimy na metalowej kratce. Podajemy na ciepło.



05 marca 2012

Kluski francuskie

Kluski francuskie, hmm prawie jak kluski kładzione. A skoro „prawie” robi ogromną różnicę to i tutaj to zauważymy J. Kluski kładzione jakie się u mnie robi w domu – są w porównaniu do tych bardziej „zbite” te natomiast są delikatne i mięciutkie.



Kluski francuskie

  • mąka pszenna
  • 6 dużych jajek
  • 10 dag masła
  • szczypta soli

Ucieramy masło z solą na pianę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masła i żółtek, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Ilość mąki zależy od wielkości jajek.  Musimy dodać jej tyle, żeby ciasto nie zrobiło się ani za twarde ani za rzadkie. Możemy na początku przeprowadzić mała próbę i najpierw wrzucić jedną kluskę do wrzątku, jeśli się rozpływa, to dodajemy jeszcze trochę mąki. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką (kluseczki znacznie urosną), delikatnie mieszamy i gotujemy 2–3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

Gotowe kluski stanowią doskonały dodatek do rosołu, czystych zup, do mięsa z sosem. Mogą też stanowić samodzielnie danie – jak u mnie w tym przypadku (czekolada i serek waniliowy :)).
A jeśli chcemy jeszcze bardziej zaszaleć to możemy do zarobionego ciasta dodać takie dodatki, jak: drobniutko pokrojoną wątróbkę, zioła (pietruszka, koperek) lub ugotowane i drobniutko posiekane suszone grzyby.