17 grudnia 2012

Wigilijne pierożki


Jednym z popularnych dań wigilijnych są pierogi. I choć tak różne, na różny sposób przyrządzane mają jedną, wspólną tajemnicę – smakują jak żadne inne.  U mnie w ten wyjątkowy wieczór są również pierogi w wersji słodkiej. Przygotowuję je tylko na Wigilię mimo iż, obiecuję sobie częściej je przyrządzać, by raj dla podniebienia powtórzyć, ale tak jakoś się dzieje, że robię je dopiero za kolejne dwanaście miesięcy... bo tylko wtedy smakują wyjątkowo i niepowtarzalnie.


Wigilijne pierożki

Ciasto:
1,5 szkl mąki
1 jajko
0,5 szkl wody
500 g suszonych śliwek kalifornijskich

Śliwki zalać ciepłą wodą i pozostawić na około  20 minut, po tym czasie dokładnie odsączyć.
Mąkę, jajko oraz szczyptę soli zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto przestygnie, wyrobić ręką na elastyczną masę. Ciasto rozwałkować, wykroić małą szklanką krążki. Na środek każdego nałożyć po śliwce i zlepić brzegi.
Pierogi wrzucać na gotującą się osolona wodę. Kiedy wypłyną na  wierzch, gotować 3-5 minut


Sos:
20 dag orzechów włoskich
7 dag masła
3-4 łyżki miodu
1-2 łyżki śmietanki lub mleka

Orzechy drobno pokroić. Masło, miód i śmietankę przełożyć do garnuszka. Masę gotować kilka minut aż nieco zgęstniej. Dodać drobno pokrojone orzechy. Chwilkę pogotować razem. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać nieco masła lub śmietanki.


Gotowe pierogi polać przygotowanym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz